אנחנו, החומציות ומה שבנינו...

אנחנו, החומציות ומה שבנינו...

לגוף מנגנונים משוכללים לשמירה על רמה מתאימה של חומציות או בסיסיות, בהתאם למערכות שונות. הקיבה צריכה להיות חומצית מאד (pH   בסביבות 2) כדי לקטול את רוב המזיקים הנכנסים לגוף עם המזון שאמו צורכים (וירוסים, חיידקים, פטריות, תולעים). לעומת זאת הדם חייב להיות קצת בסיסי ואסור לו לחרוג בשום אופן
מהתחום הצר של pH 7.35-7.45  . עלייה בחומציות הדם למשך אפילו זמן קצר מאד עלולה לגרום לפגיעה חמורה באיברים, לתרדמת (קומה) ואף למוות.
מאחר ושמירת רמת הבסיסיות בדם היא כה קריטית, יעשה הגוף כל שביכולתו לשמור על הרמה הדרושה.
בתקופה בה אנו חיים גורמים רבים משפיעים על היליה בחומציות הגוף ואנו צורכים פחות ופחות את אשר
מעלה אותה ולכן בד"כ צריך הגוף להלחם כנגד עודף חומציות וזאת הוא עושה בעיקר בעזרת מינרלים שונים (בעיקר סידן, מגנזיום, אשלגן ונתרן). אם יש בדם מספיק מינרלים אין לגוף בעיה לנטרל את עודף החומציות שנוצר. הבעיה מתחילה כאשר אין בדם מספיק מינרלים (בגלל תזונה לקויה ו/או גורמים אחרים). במקרה כזה
אין לגוף ברירה אלא ל"שלוף" מינרלים ממאגרי החירום שלו – העצמות והשיניים. כך מתחילה בריחת הסידן מהעצמות ואם אנחנו לא עושים שום דבר לנטרל את גורמי החומציות תחריף הבעיה ותתפתח לאוסטיאופורוזיס, עם כל הסיכונים שבה.

מעבר לכך, המינרלים הבסיסיים שגויסו כדי לנטרל את עודף החומציות יוצרים במפגש עם החומצה מלחים שונים.
הגוף לא יכול להשתמש במלחים אלה והוא חייב להיפטר מהם, דבר הנעשה בעיקר דרך מערכת השתן. במצב רגיל, אין לגוף בעיה להיפטר ממלחים אלה, אך כאשר רמת החומציות גבוהה מאד עלולה כמות המלחים וקצב היווצרותם להיות גדולה מקצב יכולתו של הגוף להיפטר מהם. במקרה כזה אין לגוף ברירה אלא למצוא למלחים אלה מקומות אכסון זמניים (אשר במקרים רבים הופכים למחסני קבע). אצל חלק מהאנשים יתרכזו עודפי המלחים במפרקים השונים – והרי לכם הבנה כיצד מתפתחות חלק מסוגי דלקות הפרקים (לדוגמא: דלקת פרקים מהסוג שנקרא גאוט היא תוצאה של הצטברות גבישים של חומצת שתן).
גם אבנים בכליות הן תוצאה של עודף חומציות בנוזלי הגוף.
אצל אנשים אחרים יתרכזו עודפי המלחים בעיקר בכלי הדם – והרי לכם הבנה כיצד מתחילות להתפתח
(או כיצד מחריפות) חלק ממחלות כלי הדם והלב.
סביבה חומצית (pH   נמוך מ-7.0   (מגבילה שחרור של מולקולות חמצן. מרבית הפרזיטים בגופנו הם אנאירוביים (כלומר לא משתמשים בחמצן לצורך הפקת האנרגיה שלהם) וכאשר הסביבה היא בסיסית קל
הרבה יותר לגוף להשמידם. לעומת זה, סביבה חומצית מתונה הינה אידיאלית להתפתחות פרזיטים (בעיקר חיידקים וזחלי תולעים מיקרוסקופיות, אך גם אחרים) ומשקעי המלחים בגוף מהווים מצע נוח להתפתחותם,
דבר המחריף את הבעיות.
הדם, כאמור, חייב תמיד להיות קצת בסיסי. בעיית עודף החומציות מתבטאת בשאר נוזלי הגוף, ובעיקר בנוזל הבין-תאי.
מאחר ובסביבה חומצית אין מספיק מולקולות חופשיות של חמצן עלולה להיווצר לתאים בעיה של חילוף חומרים ויצירת אנרגיה. כאשר תא אינו מסוגל יותר להפיק אנרגיה באמצעות חמצן הוא נאלץ כברירת מחדל לעבור להפקת אנרגיה בצורה של תסיסה. אך תהליך זה אינו מאפשר לתא להתחדש, ואם לא מגיעה מהר אספקת החמצן הדרושה התא ימות. בתהליך זה, מתהפכת הקוטביות החשמלית בחלק מהתאים ואחוז קטן מהם הופכים לתאים סרטניים.
כאשר המערכת החיסונית חזקה, אין לה בעיה להשמיד תאים סרטניים, אך כאשר היא נחלשת עלולים תאים אלה להתרבות ולהתפשט בגוף.

חומציות יתר בדרך כלל מלווה במחסור בנוזלים בגוף. אם אין מספיק מים, יש לגוף קושי להוליך את המינרלים הדרושים
לניטרול החומצות ואין לו אפשרות לשטוף החוצה את החומצות או את המלחים שנוצרו בתהליך ניטרולן.
 ובקיצור:  חומציות יתר עלולה לגרום באופן ישיר או בעקיפין לבעיות רבות כגון:
  • דלקות 
  • כאבים מקומיים 
  • כאבים בכל הגוף (כגון פיברומיאלגיה) 
  • בריחת סידן ואוסטיאופורוזיס 
  • לחץ דם גבוה ומחלות לב
  • אבנים בכליות
  • עייפות כרונית
  • סרטן
 מה גורם לעלייה בחומציות נוזלי הגוף?
בראש ובראשונה - התזונה
החלבונים, הדגניים ( חיטה, אורז, תירס ), אגוזים ( פרט לשקדים ) קפה, תה שחור, משקאות מוגזים, אלכוהול, טבק, קקאו, שוקולד, ממתקים למיניהם, מיונז, חמאה, מרגרינה, שימורים, שמנים ועוד...
תרופות
התייבשות
זיהום אויר, זיהום מים,
חוסר פעילות ספורטיבית מאוזנת
מחסור בשינה, מתח, סטרס
סתימות אמלגם בשיניים

מה עוזר להורדת החומציות?
כמעט כל סוגי הירקות.
קטניות טריות, שקדים, סויה.
תוספי מזון כגון אנטי-אוקסידנטיים, מינרלים.
שינה ומנוחה וחשיבה חיובית.
פעילות גופנית מאוזנת.
שתיה מרובהבמיוחד כדאי לשתות את ה"קורל מיין"

הערה לגבי רשימת המזונות: מי שיבדוק ביסודיות יגלה רשימות שונות ולא תואמות של מזונות יוצרי חומציות ומזונות יוצרי בסיסיות. ישנם מזונות שונים (כמו דבש, יוגורט, מולסה, שמנים, קטניות ועוד) אשר בחלק
מהרשימות הם מופיעים בצד החומצי, ברשימות של מקורות אחרים הם מופיעים בצד הבסיסי ובמקורות
אחרים הם מופיעים כניטרלים. אי ההתאמות תלויה במידה רבה באיכות המזונות – האם הם אורגניים או לא, כמה ריסוסים קיבלו, מה איכות האדמה בה גדלו וכו'.

כיצד ניתן לדעת את רמת החומציות בגופנו?
בדיקה פשוטה שכל אחד יכול לעשות, באמצעות חתיכה קטנה (3-4 ס"מ) של נייר pH , מניחים על הלשון
וסוגרים את הפה לכ-12 שניות.
רמת החומציות של הרוק משקפת במידה מספיק טובה את רמת חומציות נוזלי הגוף.
מפתח מקובל לניתוח התוצאות:
6.8-7.5 – מצב בריא
6.4-6.8 – סביר שאין מחלה
כאשר הקריאה היא 6.0-6.4 – קיימת סבירות שמתפתחת מחלה.
כאשר הקריאה היא 5.0-5.5 – יש להניח שכבר קיימת מחלה כלשהי.
אם הקריאה היא 4.0 או פחות – מומלץ להזמין אמבולנס ו/או להגיע מהר לחדר מיון.
צריך לזכור שזו אינה אבחנה רפואית ואסור להסתמך רק על בדיקה זו.
כדי שהבדיקה תשקף נכון את המצב מומלץ לבצע אותה לפחות שעתיים לאחר האוכל, או בבוקר כשקמים.
אין להסתמך על בדיקה אחת. מומלץ לעשות מספר בדיקות במשך מספר ימים, או מספר פעמים ביום.
לפני שמכניסים את נייר ה-pH לפה מומלץ קודם לבלוע פעמיים-שלוש רוק, כך שהבדיקה תהיה על רוק "טרי".
אפשר גם לירוק על נייר הבדיקה למי שלא רוצה להכניסו לפה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה